iNTERVIU – Importanta sportului in viata persoanelor cu diabet

iNTERVIU – Importanta sportului in viata persoanelor cu diabet

Glucofight Academy a stat de vorba cu doamna doctor Luiza Pirvu, medic cu dubla specializare – specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si oftalmologie. • Doamna doctor, in primul rand, va multumim ca sustineti initiativa Glucofight Academy de a se adresa persoanelor cu diabet pentru a le incuraja sa faca sport. Vorbim acum atat despre persoanele cu diabet de tip 1, cat si despre cele cu diabet de tip 2. Cum influenteaza sportul si miscarea viata si sanatatea acestor persoane?

Activitatea fizica are beneficii dovedite la toate grupele de varsta, iar pentru pacientul diabetic in special poate aduce scaderea rezistentei la insulina ( si in consecinta doze mai mici de medicamente sau de insulina), poate preveni / incetini anumite complicatii specifice prin cresterea perfuziei sangvine ( deci o mai buna oxigenare a tesuturilor) , contribuind in acelasi timp la mentinerea unui tonus mental optim. Pentru diabeticii cu exces de greutate , miscarea poate ajuta la scaderea ponderala, element important in scaderea rezistentei la insulina ( mecanism extrem de important in declansarea si evolutia diabetului zaharat de tip 2 ). Copiii si tinerii cu diabet zaharat de tip 1 trebuie incurajati sa faca miscare si sa participe la orele de sport, atunci cand nu exista alte contraindicatii.

• De ce credeti ca multe persoane cu diabet evita sa faca sport?

Am cunoscut numerosi pacienti diabetici care, dupa ce au avut un episod de hipoglicemie, au dezvoltat o teama exagerata ( dar explicabila, pe de o parte) fata de acest fenomen. In general vorbind, exista o tendinta ( din pacate la toate grupele de varsta, inclusiv la pacientii fara diabet ) spre sedentarism, iar asocierea cu un control glicemic precar sau lipsa de informatii despre modul in care ne poate afecta miscarea valorile glicemiei sau dozele de insulina, asociate si cu teama de hipoglicemii, favorizeaza reducerea sau abandonarea activitatii fizice. Cu siguranta mai exista si alte motive, insa in practica mea , cele enumerate sunt cele mai frecvente.

• Cat de ingrijoratoare este, din punctul dumneavoastra de vedere, statistica referitoare la cresterea de la an la an al numarului de persoane diagnosticate cu diabet?

Diabetul zaharat de tip 2 este intr-un trend crescator constant in ultimele decade si , daca privim si statisticile legate de cresterea numarului de obezi in lume, vom intelege de ce diabetul de tip 2 este una dintre cele mai frecvente  boli cronice ale omului modern si o cauza fruntasa cand e vorba de mortalitate, morbiditate si invaliditate. Daca luam in considerare ca este principalul vinovat de pierdere a vederii la adult, sau ca favorizeaza aparitia multor forme de cancer, ca ridica enorm riscul de boala cardiovasculara, amputatii ale membrelor, insuficienta renala, etc , etc , concluzia statisticilor este clar una extrem de ingrijoratoare. Diabetul zahrat trebuie privit ca o boala complexa, cu multiple mecanisme etiopatologice, care se influenteaza reciproc, o boala complexa care afecteaza tot organismul. 

• Ce ar trebui sa faca oamenii ca sa evite aparitia diabetului de tip 2?

Principalii factori de risc modificabili sunt excesul ponderal, alimentatia, stresul si sedentarismul. Orice influenta pozitiva in modelarea acestor factori poate castiga luni sau ani de sanatate, asa cum reversul poate grabi instalarea sau evolutia diabetului de tip2.

• Revenind la persoanele cu diabet de tip 1, care este “reteta” unui echilibru bun si a unei vieti active si normale?

Diabetul poate fi controlat.  Povara prizelor de insulina, masurarea carbohidratilor sau corelarea meselor cu efortul fizic  si cu tratamentul pot descuraja, mai ales la inceput, dar o viata activa, un tonus mental bun,sprijinul familiei , al prietenilor , al altor ” colegi de suferinta ” si al medicului diabetolog pot fi elementele care sa aduca echilibru pentru orice forma de diabet zaharat.

• Ce le-ati transmite parintilor care au copii cu diabet de tip 1?

Totul este inspaimantator la inceput; sa iti vezi copilul bolnav, nevoit sa se intepe/ sa il intepati dvs zi de zi, sa traiesti cu gandul ca poate face hipoglicemie si ca exista posibilitatea sa nu fiti langa el, ca va trebui sa traiasca asa zi de zi …. si asa mai sunt multe alte ganduri spuse, scrise sau doar traite de sufletul unui parinte. Pentru acel copil dumneavoastra trebuie sa fiti puternic, sa il ajutati cu tot ce are nevoie – prizele de insulina, pregatirea meselor, orarul de activitate, cantarirea carbohidratilor, explicatiile pe care trebuie sa i le oferiti despre boala, etc , etc. De la dumneavoastra si de la medicul curant copilul dumneavoastra preia informatiile care il vor ajuta sa isi controleze boala; fiti echilibrati, pozitivi si mai ales realisti ( negarea bolii sau supraprotectia copilului nu ajuta pe nimeni )! 

Vom reveni si cu alte materiale pe care le vom face cu doamna doctor Luiza Pirvu, asa ca daca aveti intrebari pentru domnia sa, le asteptam fie la contact@glucofightacademy.ro , fie pe pagina noastra de Facebook.

Nici un comentariu adaugat.

Posteaza un comentariu